APIARDEAL = APICULTURĂ, ALBINE, CEARĂ, MIERE, PROPOLIS, RAME, STUPI, FAGURI, APICULTORI...  
poza

Utile > Varachet forte - prospect

VARACHET FORTE - prospect

Utilizare:

Varachet-forte este utilizat în combaterea varrozei la albine, prin fumigații. Varroza este o boală parazitară produsă de Varroa destructor (jacobsoni). Medicamentul poate fi folosit și preventiv și curativ în caz de infestare cu alt acarian - Acarapis woodi - care produce acarapioza, boală deosebit de gravă.

Compoziţie:

Amitraz 200 gr/1-C19H23N3 Taufluvalinat CE 240 g/l C26H22N2O3CIF3

Grupa de toxicitate:

Amitraz gr.III Taufluvalinat gr.III

Acțiune:

În noua sa formulă, bazata pe combinația celor doua substanțe acaricide, VARACHET-FORTE acționeaza asupra parazilor prin contact și inhalare, blocându-le funcțiile enzimatice și nervoase. Combinația celor doua substanțe active din noua formula, previne instalarea rezistenței la tratament a acarienilor pentru o perioada mai îndelungata. Moartea acarienilor liberi de pe albine se produce în câteva zeci de minute pâna la 3-4 zile în funcție de cantitatea de substanța activa acumulata în corpul acestora. Pentru a obține o eficiența sporita a tratamentului se recomanda închiderea etanșa a stupului fapt ce împiedica pierderea substanțelor active volatile.

Mod de administrare:

VARACHET-FORTE se aplică prin fumigații prin urdiniș la toate familiile de albine din stupină. Banda de carton fumigena se va plia longitudinal pentru a asigura circulația aerului și deci arderea completa a benzii. Medicamentul - sub forma lichida - se ia cu o pipeta cu care se picura pe banda de carton, la distanța între picaturi. Se recomanda ca benzile sa fie aprinse la ambele capete. Imediat dupa introducerea benzii aprinse (fara flacara), urdinișul se închide timp de 15-20 minute. Atragem atenția ca temperatura dezvoltata în timpul arderii benzii de carton poate ajunge la 300 - 400 grade Celsius. Tratamentul se face cu grija deosebita așezând benzile fumigene pe plase de sârma sau bucați de tabla pentru a evita aprinderea (incendierea) stupului sau a pavilionului. Datorita faptului ca se lucreaza cu foc, apicultorii posesori de pavilioane trebuie sa dispuna în timpul tratamentului de mijloace de stingere a incendiilor. Potențialele incendii nu pot aparea decât din greșeala exclusiva a apicultorului. Posesorii de pavilioane mobile sau staționare nu vor intra în acestea decât dupa o atenta aerisire a acestora. Dupa tratament, apicultorul nu va dormi în pavilion, cel puțin 48 de ore.

Dozarea numărului de picături:

2 picături pentru un corp de stup multietajat
3 picături pentru un corp de stup Dadant
5 picături pentru un corp de stup orizontal.


Numărul de picături recomandate se raportează la spațiul ocupat de familia de albine. În cazul în care, după ultimele 2 administrări, familiile au fost deja restrânse pentru iernat sau diafragmate cu diafragma total despărțitoare, atunci cantitatea de VARACHET ­FORTE se reportează la noul spațiu ocupat de familia de albine. Ex. 1 picătură pentru 1 multietajat, 2 picături pentru 2/3 corp Dadant și 3 picături pentru 1 de corp orizontal. Când într-un stup orizontal există 2 familii, fiecăreia i se vor administra câte 3 picături de VARACHET-FORTE.
Tratamentele se vor aplica numai când temperatura exterioară este de peste 12 grade Celsius și albinele nu sunt strânse în ghem. Tratamentele se aplică atunci când majoritatea albinelor se află în stup (dimineața sau în amurg).

Număr de tratamente:

VARACHET-FORTE poate fi aplicat în cursul întregul sezon activ. Totuși, cea mai buna perioada, când se obține cea mai înalta eficacitate sunt cele de toamna când nu mai exista puiet capacit sau acesta a fost îndepartat din stup. Primul tratament se face primavara când albinele au început activitatea normala și va fi repetat dupa 7-10 zile. Se mai recomanda un tratament în luna august, dupa ultima extracție de miere. În funcție de zona geografica si condițiile climatice, la începutul toamnei (septembrie și octombrie) se recomanda aplicarea a 2 tratamente succesive la interval de 7-10 zile. A doua administrare se face obligatoriu în absența puietului capacit. Prezența puietului capacit, pastreaza acarienii Varroa destructor, care rezista peste iarna reprodu­cându-se în primavara odata cu eclozionarea primei generații de albine. Aceasta este una din modalitațile prin care boala se perpetueaza, în ciuda oricaror metode de tratament aplicate. Marirea numarului de picaturi poate conduce la intoxicarea albinelor și nu este de neglijat nici potențiala contaminare a anumitor produse ale stupului.

Atenție!

Produsul este INFLAMABIL!
Substanțele active sunt TOXICE!
În tot cursul tratamentului, apicultorul trebuie să evite inhalarea fumului. După tratament mâinile și fața apicultorului sau a celui ce aplică tratamentul vor fi atent spălate cu apă și săpun. După terminarea lichidului din sticlă, ambalajul se va distruge pentru a nu fi refolosit. Pipeta se distruge la rândul său după utilizare. În cazul în care lichidul se varsă din sticlă pe piele, regiunea afectată se va spăla bine.
google.ro google.ro youtube.com gmail yahoomail facebook.com