Debian
debian

Debian

 

Debian este un sistem de operare complex, un sistem FREE, având la bază kernelul Linux, al cărui fondator este Ian Murdock (în anul 1993), de la care vine şi numele distribuţiei (Deb - numele soţiei + Ian - numele său). Majoritatea programelor incluse în distribuţie provin din programul GNU, de unde şi numele Debian/GNU.

Debian/GNU, este mult mai mult decât un sistem de operare, în prezent având peste 20000 de pachete software precompilate într-un format de pachet numit .deb.
Debian vine sub 3 forme:

1. Stable
2. Testing
3. Unstable

1. Versiunea STABLE, conţine soft foarte bine testat şi auditat o perioadă lungă de timp. Este ideală pentru servere şi maşini dedicate. Are dezavantajul unor pachete uşor învechite ca versiune. Pachetele noi se pot recompila pentru a fi utilizate în STABLE, operaţiune denumită "backportare". Există chiar şi un site dedicat lor, www.backports.org.

2. Versiunea TESTING, conţine pachetele ce se îndreaptă spre STABLE. În acest stadiu se desfăşoară procesul de auditare. După ce s-a dovedit că un pachet funcţionează corect o perioadă lungă de timp este declarat stabil. Pachetele sunt în general mai noi. Pentru TESTING şi STABLE există update-uri de securitate.

3. Versiunea UNSTABLE sau SID (Still In Development) are ultimele versiuni ale pachetelor software. Este potrivită pentru desktop şi declarată ca utilă celor ce vor să facă muncă de testare. De fapt, este cât se poate de utilizabilă, doar că uneori există pachete stricate sau inconsistente, situaţie remediată foarte repede în mod obişnuit. Nu are update-uri de securitate, pur şi simplu se schimbă versiunea pachetului vulnerabil.

Pentru a instala un Debian, este indicat a se folosi un CD cu versiunea STABLE. Instalezi pachetele de bază şi mai apoi upgradezi din mers la TESTING/UNSTABLE dacă este cazul. Dacă ai un computer mai nou, versiunea de kernel de pe CD-ul de instalare s-ar putea să facă anumite probleme la instalare.

Sistemul Debian este ţinut la zi, practic dacă azi apare un nou program, mâine poate să existe pachet pentru el. Deşi circulă zvonul cum că Debian este un sistem foarte greu, acest lucru este cam exagerat. Modul de instalare (din prezent) fiind foarte bine organizat şi intuitiv, practic, chiar dacă nu ai mare tangenţă cu linuxul, poţi instala Debianul din câteva click-uri de mouse. În installer, dacă eşti nou, nu te pierzi în lista imensă de programe ce nu ştii ce fac şi cum să le foloseşti; este suficent să bifezi categoria "Desktop" şi restul face el. La final vei avea un mediu Gnome utilizabil. Modul de instalare programe în Debian este foarte uşor datorită programului apt-get. Grafic, poţi utiliza programul synaptic, unde ai programele catalogate intuitiv pentru a merge la sigur când doreşti ceva.

Datorită listei impresionant de mari cu soft, aproape dispare problema compilării personale a unui anumit program pentru al instala pe Debian. Pentru pretenţioşi sau avansaţi în linux, există metoda de instalare prin netinstall, prin această metodă practic putându-se instala debianul personalizat. Instalezi minimul iar restul manual, exact ce vrei şi cu propria configuraţie.

Installerul Debian este în două moduri: modul text şi modul GUI.
În final, pentru a rula KDE, va trebui să îl instalezi singur astfel:

apt-get install kde

Aşa instalezi tot KDE-ul. Se mai poate şi din synaptic, din categoria KDE alegând ce pachete doreşti.
Ca o completare, apt-get este un manager de pachete (install/update/upgrade/remove) iar synaptic tot cu el lucrează.

Home Page