Linux pentru toți

Linus Benedict Torvalds

S-a născut pe 28 decembrie 1969 şi este cel care a început dezvoltarea nucleului (eng. kernel) sistemului de operare Linux, inspirat fiind de sistemul de operare demonstrativ Minix creat de Andrew Tanenbaum şi din dorinţa de a avea propriul sistem UNIX pe PC-ul de acasă. În prezent el este coordonator la proiectul de dezvoltare al acestuia. Nucleul dezvoltat de el se află sub licenţa GNU General Public License.
Mai multe despre Linus Torvalds...

Ce este Linux?

Linux este un sistem de operare gratuit (open source), compatibil UNIX. UNIX este un sistem multitasking şi multiuser, în care utilizatorii au acces la resursele calculatorului de la diferite terminale plasate local sau la distanţă, putând executa în mod concurent un număr. Linux respectă standardul POSIX, suportă toată gama de aplicaţii GNU şi posedă o interfaţă grafică bazată pe X Windows System.

  • Debian 11 "Bullseye"

  • Ubuntu 22.10 (Kinetic Kudu)

  • Linux Mint 21.1 "Vera"

  • Linux Lite 6.2

  • Zorin 16.2

  • KNOPPIX 9.2 - german edition

Pentru ce Linux?

În ultimii ani, Linux a reuşit să se transforme dintr-un sistem utilizat doar de mediul academic sau în lumea hackerilor într-un sistem de operare atractiv şi stabil, respectat, folosit pretutindeni în reţele de calculatoare de diferite dimensiuni sau de către utilizatori individuali. Fiind o versiune gratuită de UNIX şi fiind completat cu programe gratuite şi de cea mai bună calitate, a câştigat foarte mult în popularitate, fiind folosit pentru servere de Web, servere de fişiere sau staţii de lucru, în locul sau împreună cu alte sisteme de operare, de la versiunile tradiţionale de UNIX la Windows XP, Windows Vista, Windows 10 sau Windows 11. Totodată Linux a devenit popular şi printre utilizatorii de Windows care vor să încerce ceva nou, ceva ce oferă mai multă putere, viteză şi mai mult control. Tocmai pentru a veni în ajutorul acestora, am creat acest sit din dorinţa de a avea cel mai complet proiect de documentaţie în materie în limba română. În secţiunile acestui proiect veţi găsi pe lângă diverse documentaţii, descrieri ale principalelor distribuţii linux, adrese de home page şi download ale acestora cât şi a celor mai utilizate aplicaţii care nu pot lipsi de pe nici un desktop cu pretenţii, alături de adrese diverse cu tematica linux, internet şi web design.

Navigare plăcută!

LINKURI