APIARDEAL = APICULTURĂ, ALBINE, CEARĂ, MIERE, PROPOLIS, RAME, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI...  
poza

Utile > Protofil, rețetă home made

Rețetă protofil "home made"

Vă propunem mai jos o rețetă folosită cu succes de către apicultorul dr. Gavrilă Dragoș (dragos2006)

Necesar de plante:

1. mușețel
2. coada șoricelului
3. gălbenele
4. sunătoare

... aceste 4 plante sunt principalele folosite ...

5. mentă
6. tei
7. patlagină
8. cimbru
9. busuioc (poz. 8 și 9 sunt plante dezinfectante)
10. cimbrișor
11. pelin (cules tânăr - primăvara în luna mai)
12. măceș
13. cătină (poz. 12 și 13 sunt polivitamine naturale)
14. lămâie (1 kg. la 25 litri sirop)
15. suc de ceapă (25 ml. la 1 l sirop)
16. tinctură de usturoi

MOD DE PREPARARE:

a)150 grame de plante mărunțite la 1 litru alcool de 70%
b)se țin la macerat timp de 10-12 zile în sticlă, la întuneric
c)se strecoară (restul de plante sunt bune la sirop)
d)tinctura obținută astfel se aduce la 40% prin diluție cu apă distilată
e)se poate adăuga și complexul de vitamine B, vit. A, vit. PP etc.

- Se administrează în modul cunoscut: 34 ml. la 1 kg turtă, sau 17 ml. la 1 l. sirop.

NOTĂ:
- Pe un cântar de bucătărie se cântăresc 200gr. din plantele enumerate mai sus (o cantitate mai mică de tei și pelin) apoi se pun într-un borcan de sticlă de 3l. peste care se adaugă 1,5 l alcool de cel puțin 87% și se lasă amestecul 12 zile.
- Când au trecut cele 12 zile, se strecoară tinctura obținută și cu apă distilată sau un alcool mai slab se aduce la 40% (altfel rămâne prea mult alcool în turtă)
- Când se amestecă zahărul farin cu mierea cu protofilul obținut, se adaugă și celelalte ingrediente (vitamine, măceșe, cătină, etc.) și turta este gata.
- În luna martie în amestec este indicat să se pună și polen măcinat.

SUS   
google.ro google.ro youtube.com gmail yahoomail facebook.com