[ JOS ]        

Autor Subiect: Apicultura la distanta... in Romania  (Citit de 8485 ori)

Offline pharaonu75

 • Administrator
 • Great Veteran
 • ********
 • Mesaje postate: 9727
 • Slobozia - IL, 38 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #135 : Noiembrie 04, 2013, 09:30:43 p.m. »
Intr-o zi, la rabin au venit doi oameni care se certau si i-au cerut acestuia ajutorul pentru a le rezolva problema.
Dupa ce l-a asculta pe primul, rabinul i-a spus:
- Ai dreptate!
Apoi l-a ascultat pe cel de-al doilea, iar la final i-a spus si acestuia:
- Ai dreptate!
Fiind martor la toata discutia, discipolul ii spune rabinului:
- Dar nu se poate ca amandoi sa aiba dreptate!
Iar rabinul ii raspunde:
- Si tu ai dreptate!


Cum vad eu treaba asta cu apicultura "lor" si apicultura "noastra":
zeci de ani am fost sub influenta rusilor, sub toate aspectele, iar apicultura nu a facut nota discordanta.
Rusii au avut o scoala apicola foarte puternica, au facut multe cercetari si multe descoperiri, iar noi, fratii mai mici, am imbratisat tot ce venea de la ei. Le-am adoptat metodele lor de lucru, inventarul apicol, le-am tradus cartile si le-am studiat ca pe Biblie.
Informatiile din occident sau de peste ocean erau fie putine, fie lipseau cu desavarsire. Dar occidentalii nu stateau degeaba, ci isi dezvoltau si ei apicultura.
Noi dadeam inainte cu pavilionul apicol, occidentul mergea pe paletizare. Noi ne multumeam sa avem 50-100 de stupi, occidentul dezvolta ferme de mii de familii de albine.
Bineinteles si metodele de lucru au evoluat diferit. Si uite asa, am ajuns acum sa fim tributari metodelor si mentalitatilor sovietice.

Mariane, ma crezi daca iti spun ca din punctul meu de vedere ai dreptate si tu si Dan Margarit? (acum zic si eu exact ca rabinul din povestioara de mai sus, pentru ca nu degeaba am deschis cu ea topicul asta =)) )

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube     Viataeco

Offline dragos2006

 • Grup Apiardeal1
 • Great Veteran
 • *
 • Mesaje postate: 8145
 • Viata este lupta pentru nemurire
  • http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #136 : Noiembrie 04, 2013, 09:54:11 p.m. »
  Depinde din ce punct de vedere privesti problema . Pinguimea vede doar caturi si miere . Oamenii care au "mestecat " ceva stuparie la viata lor vad altfel problema
  Nu poti compara apicultora din doua zone ale Romaniei dar mite din Europa sau sa compari pe alte continente . Aici e vorba de cultura apicola ca sa intelegi cu ce se mananca apicultura .
 Acum ca veni vorba sa stiti ca la nivel global mare parte din productia de miere  nu o produc colosii cu mii de stupi ci apicultorii de rand cu alde 150 - 200 colonii de albine.

  Acum sa fie atenti toti pinguinii !!! :)  Pe timpul lui Ceasusescu s-au pus la dispozitia specialistilor in apicultura sume de bani nelimitate pentru a avea in aceasta tara O (UNA) FERMA ELITA CRESTERE REGINE SI UNA FERMA DE PESTE 2000 COLONII DE ALBINE . Abele ferme au fost NERENTABILE ! Noi acum cand suntem niste parliti cu pantalonii rupti in cur credem ca cineva in Romania va avea ferma de elita regine sau ferma productie miere peste 2000 colonii de albine e vis.

PS. am vazut un doua cazuri in care cineva se lauda cu o stupina de 1000 colonii de albine in Romania . dar can am intrat in discutie erau stupii la 3 frati , 5 nepoti....
http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/          http://www.youtube.com/user/ingerulpazitor2006         http://gavriladragos.sunphoto.ro   

Oricine are dreptul sa fie prost dar unii abuzeaza de acest privilegiu !

Online stefan1

 • Profesor off-line
 • Great Veteran
 • ********
 • Mesaje postate: 3630
 • Sibiu - 1953
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #137 : Noiembrie 05, 2013, 02:01:41 a.m. »
  De ce nu pricepeti ca la acele productii contribuie determinant INCARCAREA APICOLA, adica numarul de familii/hectar de baza melifera! La noi asta nu se poate intampla. La noi stuparitul este in mare parte pastoral si reglementarile din acest stuparit nu le respecta aproape nimeni. Unde sunt zone bune se aglomereaza excesiv, incat recoltele/stup scad. La noi nimeni nu-si permite sa puna doar 30-40 de familii pe o vatra si distanta intre vetre la 3-4 km ca in Canada. La noi vetrele stationare nu se pun in zonele cele mai favorabile ci in locurile unde pot fi pazite de hoti. Din acelasi motiv se pun sute de familii pe o vatra, cu toate dezavantajele care rezulta de aici.
  Rasa conteaza si ea foarte mult. Albina noastra are tendinta ca spre toamna, dar si in culesurile mari, sa blocheze cuiburile cu miere si sa reduca drastic spatiul disponibil pentru maca. Alte rase aproape nu pun miere in cuib, spatiul matcii ramane disponibil, incat stuparul nu intervine aproape niciodata in cuib (la turnurile alea ar fi si foarte greu).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Offline dragos2006

 • Grup Apiardeal1
 • Great Veteran
 • *
 • Mesaje postate: 8145
 • Viata este lupta pentru nemurire
  • http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #138 : Noiembrie 05, 2013, 07:37:55 a.m. »
  hai sa mai facem cateva precizari . Regiunea Saskatchewan unde ati vazut stupii minune are o suprafata cat Romania , Ungaria , Burgaria , Moldova , toate la un loc . Iar populatia sub un milion de locuitori !!!!! pai de unde sa se aglomereze stuparii acolo ?
http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/          http://www.youtube.com/user/ingerulpazitor2006         http://gavriladragos.sunphoto.ro   

Oricine are dreptul sa fie prost dar unii abuzeaza de acest privilegiu !

Offline abeja

 • Jr. Member
 • **
 • Mesaje postate: 136
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #139 : Noiembrie 05, 2013, 08:02:01 a.m. »
Claves para conseguir 150 kilos por colmena - Notas de Portal ...
www.apicultura.entupc.com/.../nueva/.../02-07-09_150_x_colmena.html
02/07/2009 - En la provincia canadiense de Saskatchewan y Manitoba, la Empresa Apícola Wendell Honey Farm consiguió una producción estandarizada y  ...


INTRADEVAR  SE  ALIMENTEAZA  INAINTE SI  DUPA  CULES.


Offline marian sima

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1247
 • Oinacu - GR, 40 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #140 : Noiembrie 05, 2013, 08:17:13 a.m. »
Treaba este ca pentru a avea stupi colosali ca in filmuletele Canadiene trebuie sa ai ce sa le dai sa manance.
Adica le asiguri baza melifera sau ii hranesti cu galeata.
Sa nu va ganditi ca acea populatie nu consuma ,daca nu ai baza melifera trebuie sa le dai din galeata si cum la noi materialul din galeata este scump si mierea la ANGRO este ieftina nu prea se merita sa tii stupi mastodont.

E o chestie de strategie impusa de climat si multe altele.
De ex pe noi incalzirea globala ne afecteaza in sud avem zone care se desertifica ,precipitatiile putine si lipsa irigari fac ca potentialul melifer sa scada an de an la Canadieni prin incalzirea climatului apar zone virgine cu umiditate care sustin o flora spontana si cultivata buna.

Stefan ma omori cu rasa ,uite rusi in dreapta si nemti in stanga dute si i-ati matci de la ei sa vezi daca e asa cum spui tu.
Tu chiar crezi ca o matca ingradita pe un cat da 10 corpuri de albina + catul.

« Ultima Modificare: Noiembrie 05, 2013, 08:43:20 a.m. de marian sima »

Offline bio

 • Veteran
 • ******
 • Mesaje postate: 2050
 • Fetesti -Ialomita
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #141 : Noiembrie 05, 2013, 06:38:31 p.m. »
......
Noi dadeam inainte cu pavilionul apicol, occidentul mergea pe paletizare. Noi ne multumeam sa avem 50-100 de stupi, occidentul dezvolta ferme de mii de familii de albine.
.....

Acum citiva ani cind doream sa ma extind am avut dilema: pavilioane sau stupi paletizati.
Am ales pavilioane deoarece daca alegeam stupi paletizati eram halit de hoti .

Online Kiwi Bee

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1208
 • Warkworth-New Zealand, 41 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #142 : Noiembrie 06, 2013, 01:08:17 a.m. »
Stefane tot respectul pt cunostintzele tale practice si teoretice(asi dori sa stiu eu jumatate cit sti tu).  ^:)^ ^:)^ ^:)^
Intrun fel oarecare teoria ta(dupa cite stiu nici tu nu ai lucrat niciodata la nivel de frema apicola in stil comercial...... dar nici eu) isi are locul dar am sa detaliez in rindurile urmatoare de ce am eu alta teorie.

Bucovineanu, intrebarea ta este foarte buna. Comparativ cu Marian(si altzii) eu nu cred ca toare caturile bubuie de albina atunci cind vine timpul sa se ridice catirule. Stiu ce am scris pe pagina anterioara(.....izgonitorul poate nu siar face treaba la caturile din ferma Wendell.......) dar nu sustzin sa fiu 100% corect. Posibil ca in unele cazuri(in unele stupine, la unii stupi) siar face datoria dar ca acei apicultori sa mearga la sigur SI SA NU FACA 2 DRUMURI prefera metoda cu suflatorul. In cele 70 si mai bine de filmuletze se mentzioneaza precum intro saptamina se cheltuie cca 100$CAN pe benzina. Pai de sar duce apicultorul acela de 2 ori(azi pune izgonitorul, miine dimineatza ridica caturile) siar mari cheltuielile deci nu totzi prefera metoda cu izgonitorul.

Dar sa ramin la intrebarea ta Bucovineanu. Eu scriam de RUNDE deoarece se mentzioneaza de multe ori in filmele in cauza.Cum am mai scris teoria mea este ca acele nuclee de diferite marimi intra in actziune la inceputul unei runde.
Sa vorbim logic precum scrie si in cartzile de apicultura. Cind se recolteaza caturile? Pai cind sint pline de miere si celulele sint capacite minim cca 75%.
Raspunsul meu la acest subiect: Nicidecum  :nono: :nono:

Mai degraba asi spune ca se recolteaza caturile la SFIRSITUL rundei deci atunci cind moare mai multa albina si populatzia scade putzin. Evident ca lucrurile niciodata nu vor merge perfect(mai aless la un numar de 3000 de stupi) deci decit sa se riste mai bine acei stupari merg pe metoda cu suflatorul. Deci odata ce populatzia scade la sfirsitul rundei se ridica caturile care nu neaparat sint pline de miere si mai ales nu neaparat au celulele capacite. Nu mia aratat nimeni in ce stadiu ajung acele rame/faguri la masina de descapacit deci pot sa am teoria mea personala.

Si aici sa explic Stefane despre ceea ce am mentzionat mai sus.
Sincer, nimeni care a lucrat vreodata sau lucreaza in domeniul de "ferma apicola" cu mii de stupi nu a depus efortul sa COBOARE  la nivelul meu si sa avem o conversare pe acest forum asa cum avem noi membrii Apiardeal despre diferite subiecte deci permitemi pina la momentul contradictoriu sa am si eu teoria mea personala. Atunci cind un Wendell va face efortul sa coboare la nivelul meu si sa conversam aici pe forum si imi spune ca eu gresesc pt ca el defapt procedeaza altfel atunci am sal cred. Deocamdata dau si eu cu batzul in bal...... in ocean, caci noi avem mult ocean  =))


Offline marian sima

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1247
 • Oinacu - GR, 40 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #143 : Noiembrie 06, 2013, 08:12:24 a.m. »
Kiwi Bee am lucrat si eu cu stupi mari adica 32 de rame intregi, am observat ca daca acea familie nu are populatie pentru ramele din stup nu merge bine ,daca-i reduci din volumul  stupului albina e mai productiva decat daca-i lasi un spatiu mare.

Una este ca albina sa aibe spatiu optim si sa plece la cules si alta este sa fie obligata sa pazeasca un nr de rame,atunci cand are rame mai multe decat trebuie i-si face de lucru pe ele. 

Offline mape 48-petru manea

 • Veteran
 • ******
 • Mesaje postate: 2047
 • Cărpiniș-TM -66 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #144 : Noiembrie 06, 2013, 08:38:34 a.m. »
Aici ai dreptate ----nr.de rame din cuib trebuie sa fie in functie de zona melifera in care esti --- matcile f.prolifice depun oua f.multe ,multe albine in loc sa plece la cules trebuie sa ingrijeasca puietul si in plus consuma multa miere si pastura iar mierea este inprastiata pe ramele din cuib si cat ---rezultatul fiind zero la recoltatul mierii
Si familia devine f.puternica exact dupa treminarea culesului urmand binenteles ROIREA daca nu se i-au masuri

Offline dragos2006

 • Grup Apiardeal1
 • Great Veteran
 • *
 • Mesaje postate: 8145
 • Viata este lupta pentru nemurire
  • http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #145 : Noiembrie 06, 2013, 10:44:38 a.m. »
  Aici se vorbeste mai mult vorbe si mai putin practica . Date despre productia de miere se pot lua de la procesatori ( cine poate  :wink: ) .
  Anul acesta in Ro un apicultor cu 70 colonii de albine a dat la procesator 5 tone miere marfa.  Sunt stupari care detin pana in 100 familii si obtin productii bune per colonie. Dar stupinile mari chiar daca nu au media asa mare au cantitate mare.
  Media pe Ro e 15 kg. / familie.
http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/          http://www.youtube.com/user/ingerulpazitor2006         http://gavriladragos.sunphoto.ro   

Oricine are dreptul sa fie prost dar unii abuzeaza de acest privilegiu !

Offline Bătrânul

 • Veteran
 • ******
 • Mesaje postate: 2359
 • Sf. Gheorghe - CV, vesnic tinar
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #146 : Noiembrie 06, 2013, 10:52:49 a.m. »
Dragos adica ? :wink2: unu 150 kg si noua " pu. a"  :uimit: :razz: ^:)^ ^:)^

Offline dragos2006

 • Grup Apiardeal1
 • Great Veteran
 • *
 • Mesaje postate: 8145
 • Viata este lupta pentru nemurire
  • http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #147 : Noiembrie 06, 2013, 11:00:57 a.m. »
  Batrane nu stii legea statisticii ?  daca unul manca intr-un an un kilogram de caviar , statistic toti am mancat cateva grame de caviar  . Dar in realtitate numai cine poate oase roade.
http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/          http://www.youtube.com/user/ingerulpazitor2006         http://gavriladragos.sunphoto.ro   

Oricine are dreptul sa fie prost dar unii abuzeaza de acest privilegiu !

Offline Bătrânul

 • Veteran
 • ******
 • Mesaje postate: 2359
 • Sf. Gheorghe - CV, vesnic tinar
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #148 : Noiembrie 06, 2013, 02:09:55 p.m. »
  Batrane nu stii legea statisticii ?  daca unul manca intr-un an un kilogram de caviar , statistic toti am mancat cateva grame de caviar  . Dar in realtitate numai cine poate oase roade.
  Si ce bine ca este asa  =D> =D> =D> Apropo ce este ala caviar ??  :uimit: :uimit: :rotfl: :rotfl:

Online Kiwi Bee

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1208
 • Warkworth-New Zealand, 41 ani
Re: Apicultura la distanta... in Romania
« Răspuns #149 : Noiembrie 07, 2013, 02:06:06 a.m. »
Nu miam terminat postarea de mai sus.

Nu am obligat, nu oblig si nu voi obliga pe nimeni sa COBOARE la nivelul meu sa conversam in orice domeniu doar am mentzionat acest lucru ca si fapt real.

De altfel sint citziva membrii aici pe forum de calibru "comercial" din care 2 inca sint activi si dupa ani de postari(Dragos si Bio). Din pacatre Ioan Guist si Milu din Spania si Andrei Calinescu din Franta nu mai activeaza pe aici.

Cu ceva vreme in urma cind Edy din Italia a aparut pe forum sa aratat un firicel de sperantza in a avea din prima mina informatzii despre tehnologie apicola la nivel de ferma apicola cu mii de stupi dar stim cu totzii cum sa terminat cazul cu acel membru inainte ca sa fi inceput sa intram in detalii(....dar nici nui duc lipsa).

Dragose, intreadevar "doar vorbim fara practica relevanta" dar pina la urma urmei de aceea sintem pe forum ca sa vorbim.
Imi aduc aminte de o postare deal unui membru de pe un topic mai recent/nou unde acesta ai multzumeste lui Dumnezeu ca exista un DM dar eu prefer sa intorc vorba si sa zic multzumesc ca exista un Romikele ajutat de un Pharaonu si Filip si altzii fara de care nu ar exista forum Apiardeal.
Sint de parerea ca nu exista nici un apicultor cu 1000 de filme sau nici un Hristea sau nici un Ruttner care sa valoreze(asta nui cuvintul potrivit) cit o comunitate apicola de genul acestui forum. Nu mai traim la nivelul "sedintzelor lunare" de la clubul apicol din localitatea noastra.

 

[ SUS ]